Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Η Ελευθερία έρχεται στο πολύπαθο νησί της Χίου ανήμερα της γιορτής των Πολιούχων της, Μηνά, Βίκτωρα και  Βικεντίου  την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 1912.


Είχε ξημερώσει, όταν η μοίρα των Ελληνικών πλοίων, υπό την διοίκηση του πλοιάρχου Ιωάννη Δαμιανού εμφανίστηκε στο στενό Οινουσσών - Μικράς Ασίας. 

Την πρώτη γραμμή του σχηματισμού, την πλησιέστερη στη ξηρά, αποτελούσαν τα οπλισμένα εμπορικά "Μακεδονία", "Εσπερία" και "Αρκαδία" Τη δεύτερη παράλληλη γραμμή αποτελούσαν τα μεταγωγικά "Πατρίς""Σαπφώ" και "Ερριέττα" Την τρίτη γραμμή αποτελούσαν τα αντιτορπιλικά "Νέα Γενεά" και "Κεραυνός" . Στις 10:00 π.μ τα πλοία βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Χίου και αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Ο Τούρκος στρατιωτικός Διοικητής Ζιχνή Βέης αρνείται να δεχτεί τους όρους παράδοσης, πείθοντας και τις λοιπές τουρκικές πολιτικές αρχές,που αρχικά είχανε δεχτεί τους όρους. Δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί το νησί μέχρις εσχάτων. Στις 2.30 μ.μ. αρχίζει η απόβαση στο Κοντάρι... ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ  ΕΔΩκαι τα   δικά  μας  puzzle ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου