Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ


"ΑΧΙΛΛΕΑΣ" ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΥ 
 Η" Ασπίδα του Αχιλλέα" είναι η ασπίδα που χρησιμοποίησε ο Αχιλλέας για να πολεμήσει τον Έκτορα που περιγράφεται σ'ενα απόσπασμα της Ιλιάδας του Ομήρου στη Ραψωδία Σ'
 στίχους 478-608
Η ασπίδα είναι στρογγυλή κι η εξωτερική της επιφάνεια σκεπασμένη με εικόνες από χρυσάφι, ασήμι και άλλα πολύτιμα υλικά, χωρισμένες σε πέντε ομόκεντρους κύκλους. Στον πρώτο κύκλο ο Ήφαιστος «βάζει τη γης, βάζει τη θάλασσα, βάζει τα ουράνια απάνω, βάζει τον ήλιο τον ακούραστο, τ’ ολόγιομο φεγγάρι, κι' όλα τ' αστέρια, ως στεφανώνουνε τον ουρανό…».Ο δεύτερος από μέσα κύκλος παριστάνει δύο πολιτείες, τη μία σε περίοδο ειρήνης και την άλλη σε περίοδο πολέμου. Η πρώτη παράσταση είναι χωρισμένη σε δυο εικόνες: από τη μια έχουμε δυο άντρες που δικάζονται στην αγορά και από την άλλη έναν γάμο. Στον τρίτο κύκλο βλέπουμε ζευγολάτες που οργώνουν, εργάτες που θερίζουν και κοπέλες και παλικάρια που τρυγούν.Ο τέταρτος κύκλος παριστάνει από τη μια βόδια και πρόβατα που βόσκουν ήρεμα και από την άλλη μια ξαφνική επίθεση λιονταριών στα βόδια. Τέλος στον πέμπτο κύκλο ο Ήφαιστος σφυρηλατεί μια σκηνή χορού. Όλες αυτές οι σκηνές της γης αγκαλιάζονται από τον τελευταίο κύκλο, που παριστάνει τον Ωκεανό, γιατί για τους αρχαίους Έλληνες ο Ωκεανός ήταν ένα φαρδύ ποτάμι πού έζωνε τη γη ολόκληρη.


ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ  ΤΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ  ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ  ΤΕΧΝΗ
Παρατηρούμε και περιγράφουμε  τις ασπίδες  στην σύγχρονη τέχνη και βλέπουμε πως σχηματίζεται διαφορετικά στη φαντασία του κάθε αναγνώστη η περιγραφή του Ομήρου .



"Ασπίδα του Αχιλλέα" του Τάκη Κατσουλίδη  


Η "Ασπίδα του Αχιλλέα" του Spencer Finch
μέτρησε το φως στην Τροία γιατι το φως είναι το  μόνο που δεν άλλαξε απο την εποχή του
 Ομήρου.Χρησιμοποιεί χρώματα και φίλτρα  για να πετύχει το ίδιο φώς που μέτρησε στην Τροία.
προσθέτοντας ρίγες σε  λαμπτήρες φθορισμού  σε 7 χρώματα που ακτινοβολούν και σχηματίζεται ένα φωτεινό μοτίβο στον τοιχο.



και η  "Ασπίδα  του Αχιλλέα" αφηρημένης τέχνης του Cy Twobly
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου