Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ "ΗΛΙΟΣ"

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ(1928-2003)
Χιώτης αυτοδίδακτος ζωγράφος ,χαράκτης ,συγγραφέας ,εικονογράφος παραμυθιών και ποιητής.
Ο δεσμός του καλλιτέχνη με τη γενέτειρα του ,αισθητοποιείται απο την εκτεταμένη χιακή θεματογραφία.Τον Νίκο Γιαλούρη διαμορφώνει η μυροβόλος Χίος ,οχι μόνο ως φυσικό τοπίο και τόπος καταγωγής αλλα προπάντων ,ως χώρος πολιτισμικός ,αφού τα πρότυπα του -η βυζαντινή και μεταβυζαντινή   ζωγραφική ,η λαϊκή τέχνη και ο καραγκιόζης -εδώ εντοπίζονται.Ο ιερατικός εξπρεσιονισμός  της Νέας Μονής ,τα ξυλόγλυπτα και τα κεντήματα ,η κεραμική των τοπικών έργαστηρίων  και τα επίπεδα χρώματα της χάρτινης φιγούρας σχηματίζουν το εικαστικό δίκτυο ,στο οποίο απο νωρίς θα εμπλακεί ο καλλιτέχνης.
Το εικαστικό  έργο του Ν.Γιαλούρη  περιλαμβάνει ελάχιστες ελαιογραφίες ,ακρυλικά υδατογραφίες λαδοπαστέλ και μεγάλο αριθμό χαρακτικών.
Τα σχέδια με θέμα "τον ήλιο και την σελήνη βρίσκονται στην Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου ,όπως και  άλλα έργα του.

"ΗΛΙΟΣ"Αγαπημένο θέμα  των παιδιών για ζωγραφική.
Παρατηρήσαμε τους" λαϊκόμορφους  ήλιους" του Ν.Γιαλούρη ,συζητήσαμε   για τα χρώματα ,τα σχήματα και τα μοτίβα.Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και ήθελαν να  τους  ζωγραφίσουν!
Πώς όμως ; Ειναι λίγο δύσκολο!Τη λύση την βρήκαν μόνοι τους . Θα φτιάξουμε  δύο ομόκεντρους κύκλους(έναν  μεγάλο και ένα μικρό).Πως; Δύο κυκλικά καπάκια απο το υλικό της τάξης  μας!Φτιάξανε τα περιγράμματα(με μαρκαδόρο)   μετά τις ακτίνες  και τα  χρωματιστά μοτίβα .( χρησιμοποιήθηκαν και  λαδοπαστελ)
το αποτέλεσμα; ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!

ΤΑ  ΕΡΓΑ  ΝΗΠΙΩΝ
Στα προνήπια έδωσα έτοιμο σχέδιο να το χρωματίσουν.

(ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Ραβδογράμματα ,ποσότητες ,περισσότερα -λιγότερα)
 Ψηφίσαμε   τον ήλιο που μας άρεσε και  αιτιολογήσαμε.Με τις κάρτες  των " ήλιων"  μπορούμε να φτιάξουμε παιχνίδια memory(oi κάρτες  τυπώνονται  διπλές)    και sudoku   (4 καρτες x 4  φορές)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου