Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΘΕΡΜΑ + ΨΥΧΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

                                       ERNST LUDWIG KIRCHNER(1880-1938)
Γερμανός ζωγράφος ,χαράκτης και γλύπτης.Ένας απο τους σημαντικότερους Εξπρεσιονιστές
και ηγετική φυσιογνωμία στο Die Brϋcke" η οποία δραστηριοποιείται στη Δρέσδη και  στο Βερολίνο από το 1905 -1913)Ζωγραφίζει εικόνες αστικής ζωής στις παραμονές του 1ου  παγκοσμίου πολέμου και μετά απεικονίζει ορεινά τοπία στο Νταβός και  τους κατοίκους του.
                                       ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ  ΤΟΠΙΑ
Μας αρέσουν οι εξπρεσιονιστές ζωγράφοι!Με αφορμή τον "Χειμώνα" ασχοληθήκαμε με το χειμωνιάτικο τοπίο του Κίρχνερ.Παρατηρήσαμε ότι χρησιμοποιεί θερμά και ψυχρά χρώματα. Όσα περιέχουν κίτρινο,πορτοκαλί και κόκκινο(δηλαδή τα χρώματα του ήλιου και της φωτιάς)είναι τα θερμά και μας κάνουν να νοιώθουμε ζεστασιά και ένταση.Το κόκκινο είναι το χρώμα της αγάπης, της επανάστασης, της βίας. Όταν το πρόσωπο ενός ανθρώπου είναι κόκκινο μας θυμίζει θυμό, ντροπή ή πυρετό; Το πορτοκαλί είναι λαμπερό ,ζεστό και  εκφράζει χαρά και ένταση χωρίς επιθετικότητα.Το κίτρινο  εκφράζει χαρά. Μπλέ ,πράσινο και μώβ είναι  τα ψυχρά ( δηλαδή  τα χρώματα του νερού στη φύση)φέρνουν ηρεμία και δροσιά.Το μπλέ του ουρανού ,της θάλασσας δηλώνουν ηρεμία και όνειρο.Το πράσινο της Άνοιξης της ελπίδας, της υγείας. Το μώβ του σούρουπου  της θλίψης και της μελαγχολίας.Με την χρήση ψυχρών -θερμών χρωμάτων πετυχαίνουμε την αντίθεση,ένταση και διαφορά του πρώτου επιπέδου με το βάθος της σκηνής
 (το φόντο).Ο κάθε καλλιτέχνης  χρησιμοποιεί  εκείνα τα χρώματα που θα αποδώσουν καλύτερα τα συναισθήματα και τις ιδέες που θέλει  να εκφράσει μέσω του έργου του.
 Τί ένοιωθε ο ζωγράφος;Τι νοιώθετε εσείς;Μιλήσαμε για τον εξπρεσιονισμό και για τον Κιρχνερ..Είδαμε κι άλλα έργα δικά του και θυμηθήκαμε έργα άλλων ζωγράφων εξπρεσιονιστών.

Ernst Ludwig Kirchner"Winter Landscape in Moonlight " 1919
Ernst Ludwig Kirchner"At the Forest  Edge"1935-1936
ErnstnLudwig Kirchner"Red Elisabeth Embankment Berlin "1912

Ζωγραφίσαμε τοπία με κιμωλία χρησιμοποιώντας ψυχρά και θερμά χρώματα

































7 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία δραστηριότητα!! Μπράβο σας Νίνα!! Αποθηκεύω ιδέες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή