Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΒΙΤΡΩ

ΒΙΤΡΩ                                                                                 
Χρωματισμένο  γυαλί  που χρησιμοποιείται για να κατασκευάσει κανείς  διακοσμημένα παράθυρα ή άλλα αντικείμενα που διαπερνά το φώς.Μια μορφή ζωγραφικής που επιτρέπει στο φώς να  το διαπερνά, αντίθετα  με την ζωγραφική  σε επιφάνεια που αντανακλά το φώς.
Το " βιτρόϊγ"  (γαλλική λέξη) stained glass καθορίζει μια σύνθεση που αποτελείται απο χρωματιστά  η ζωγραφιστά κομμάτια γυαλιού, που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους  με βέργες  απο μολύβι.
Η  Ιστορία της Τέχνης των Βιτρώ ξεκινά κατα την διάρκεια του Μεσαίωνα  τον 11ο αιώνα ,απο τους τεχνίτες υαλουργούς της εποχής.Γρήγορα εξαπλώνεται στην Δυτική Ευρώπη  και μόνο  κατα τον 19ο αιώνα περνά τα σύνορα του Ατλαντικού και φτάνει στην Αμερική.
Αρχικά εφαρμογή βρήκαν στους ναούς της Καθολικής Εκκλησίας και αργότερα τα βιτρώ κοσμούσαν ανάκτορα ,κάστρα ,πύργους και δημόσια κτίρια  και πολυτελείς κατοικίες.
Απο τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα δέχτηκε επιροές το βιτρόϊγ σχεδόν απο όλα τα ρεύματα που απασχόλησαν και μετουσιώθηκαν σε σταθμούς στην Ιστορία της Τέχνης .
Ξεκινώντας απο την μεσαιωνική τέχνη  περνάμε στην εφαρμογή του βιτρόϊγ σε αρχιτεκτονήματα μνημειακού χαρακτήρα στην αναγεννησιακή τέχνη ,στην άρτ νουβώ και στην μοντέρνα τέχνη.

                       

Marc Chagall
Stained  glass window interior of the Saint  de Metz  Cathedral Lorainne  France
Marc Chagal
Stained  Glass  in Reims Cathedral
Marc Chagall  "card"
Christmas Eve  by  Henri  Matisse 

                                                     ΕΡΓΑ  ΝΗΠΙΩΝ



                              " Άστρο με ασημί χαρτόνι + κίτρινο  σελοφάν"

                                     (Μαύρο  χαρτόνι , χρωματιστά κομμάτια  σελοφάν )
   

   

  

                       



           

6 σχόλια: